Як вибрати автоклав для домашнього консервування
Автоклав – це виконана з металу герметична ємність, в якому під тиском вище атмосферного відбувається нагрів водою або водяною парою вміщеного всередину предмета. Збільшений тиск зміщує точку кипіння рідини вище 100 градусів за Цельсієм. Таким чином, відбувається стерилізація при діапазоні температур 112-138 градусів, при якій гинуть усі бактерії. У медичних і промислових автоклавах використовується перегрітий водяний пар, що нагнітається вакуумним насосом. При приготуванні консервації в домашніх умовах автоклав заповнюють водою і поміщають у нього ємності з продуктами.
Навіщо потрібен автоклав
Автоклавний спосіб потрібен для приготування консервації та консервів різного ступеня стерилізації в залежності від способу їх зберігання. Велика частина бактерій піддаються знищенню вже від 85 градусів, але їх спори можуть витримувати набагато більший нагрівання. Потім потрапивши на сприятливий температурний діапазон, вони стануть дозрівати і консерви почнуть псуватися. Для автоклава не обов'язкова попередня стерилізація банок. Особливий підхід повинен стосуватися м'ясних заготовок. Саме в ньому відбувається розвиток найбільш небезпечних бактеріальних інфекцій, в особливості ботулізму. Тушонку піддають обробкою температурою від 112 до 125 градусів. Чим вище нагрівання, тим менше часу йде на стерилізацію. Крім того, чим менше води в консервах, тим сильніше потрібно нагрів. До речі, для м'ясних консервів можна використовувати ємності більше половини літра.
Матеріал автоклавів
Автоклави для консервування діляться на дві категорії. Дуже багато, як конструктивно, так і з точки зору вартості виробу залежить від матеріалу, з якого він зроблений. Це може бути звичайний чорний метал нержавіюча сталь. Не можна однозначно сказати, який з них краще, обидва володіють деякими недоліками, які можуть стати для вас важливими при виборі.
Автоклави з вуглецевої сталі
Сучасні моделі, ну крім самих дешевих, вже позбавлені недоліків їх попередників. У них почали робити широку горловину, ставити крім манометра ще й термометр для зручності контролю всіх процесів. Велика товщина сталі дає можливість спростити фіксацію кришки. Її притискають струбциною, через яку проходить один гвинт. А ось для фіксації тонкої нержавіючої сталі вам треба буде закручувати ключем 6 або 8 невеликих гайок, розташованих по колу, що вже не так зручно.
Переваги:
- Повністю виконує свої функції, які ніяк не позначаються на якості консервування.
- Вартість автоклавів зі звичайної сталі найнижча.
- Товщина стінок дозволяє досягати температури в 120 градусів і її стабільно утримувати протягом часу, потрібного для готування. Для нержавійки це тільки 112 градусів (у касетних), яка вважається мінімально допустимої. Це пов'язано з тим, що робочий тиск нижче.
- Одночасне використання банок різної форми, місткості.
Недоліки:
- Схильний появі іржі при високій вологості повітря або залишку вологи усередині після консервування. Радимо після того як ви висушили - внутрішні стінки змастити тонким шаром рослинного масла.
- Грубий зовнішній вигляд.
- Запущена іржа може порушити якість зварного шва, після чого він стане небезпечним для використання.
- Важкий. Тільки вага самого автоклава місткістю в 16-18 банок складе 20 кг. Додайте сюди вага води, що знаходиться в ньому, і банок. У них не роблять зливних кранів. Вам треба буде з табуретки вичерпувати воду або зливати шлангом. Те, що залишиться на дні можна вилити тільки, нахиливши весь апарат.
- Автоклави з вуглецевої сталі мають захисне лакофарбове покриття. При контакті з вогнем воно почне обгорати, даючи неприємний запах.
Автоклави з нержавіючої сталі
Для них цінник починається від 200$ і вище. За таку суму ви отримуєте довговічний апарат, який можна використовувати ще і в самогоноваріння з невеликими переробками. У продавців зустрічаються автоклави з нержавіючої сталі з попереднім надувом повітря і з застосуванням спеціальних касет. Залежить це від товщини листової сталі.
Щоб помістити в касетний банки їх спочатку треба відсортувати точно по висоті. Завдання нижнього і верхнього диска в тому, щоб щільно стиснути банки інакше залишки повітря в них з ростом тиску деформують кришки. Використання касет має нюанс. Дане питання більш детально опишемо нижче де будемо давати поради про вибір автоклава.
Переваги:
- Довговічність автоклава з нержавіючої сталі більше 50 років. Він купується тільки один раз.
- Нержавійка не вступає в реакцію з продуктами харчування, тому можуть бути використані різні способи консервації, в тому числі пором.
- Можливість переробки в дистиляційний апарат.
- Дуже легко доглядати за станом, не боїться появи іржі.
- Завдяки зовнішньому вигляду може зберігається на кухні і не буде виділятися серед іншого посуду.
Недоліки:
- Відчутно висока ціна, яка може бути невиправдана при його рідкісному використання.
- Висота банок обов'язково потрібна однакова, якщо у вас касети.
На фотографіях можна звернути увагу, що всередині дно з тонкого металу зміцнюється хрестоподібними ребрами. Чим більше перегородок, тим краще. Це перешкоджає вигинання дна при підвищенні тиску. Ще в дорогих моделях застосовується теплової компенсатор.
Плоске дно у деяких виробників дає можливість нагрівати автоклав на індукційних плитах і з склокераміки.
Автоклави з газового балона
Бюджетні автоклави переробляють газових балонів. Якщо в якості матеріалу брався колишній використання балон, то в ньому залишиться неприємний запах від якого важко позбутися. Балонний тип має деякі обмеження. Нагрів тільки на газовій плиті, високий вагу, вузьке горлечко не дає можливість завантажити двох і трьох літрові банки. Такі автоклави часто робляться кустарним способом для продажу на ринках. Тоді продавець особливо не несе гарантійних зобов'язань перед покупцем. З причини їх низької вартості, а значить доступності для широкого кола покупців, їх виготовлення починають поступово освоювати виробники. Якість зварних швів стає помітно краще. Перш ніж вибрати автоклав з пропанового балону прочитайте відгуки про зацікавила моделі, бажано його помацати в живу, відзначити для себе можливі дефекти.
Види автоклавів
Щоб остаточно дати відповідь на питання які бувають автоклави розглянемо джерело нагріву. Щоб підняти температуру до 120 градусів потрібно 3-4 години для автоклава середнього розміру. Потім ще близько години піде на процес готування. Вам треба протягом 5 годин забезпечувати постійний і регульований джерело тепла. Автоклави діляться на газові та електричні, причому останні можуть працювати від джерела відкритого вогню.
Вважайте, як для вас буде вигідніше. У деяких регіонах газ може коштувати дорожче електрики або бути привізним. Потужність Тена в автоклавах від 2 кВт до 4+ кВт. Деякі моделі дають можливість східчасто ділити на дрібніші значення, щоб просто підтримувати задану температуру.
Газові автоклави
Автоклави для газової плити або дерев'яною буржуйки мають опукле дно. Потрібно це для рівномірного розподілу тепла. Ніками відмітними особливостями вони не володіють. Це цілком проста робоча установка, яка виконує свої функції. Їх роблять з листової сталі, тому є важкими. Між собою відрізняються діаметром кришки, ущільнювальної гумою, наявністю градусника і моделлю клапана максимального тиску.
В автоклавах без термометра підрахунок температури проводиться за табличними даними. Не самий надійний метод, на який може впливати кількість банок, рівень води, початкова преднакачка і багато чого іншого. Самі ж таблиці відрізняються між собою. Завжди є ризик неправильно виставити температуру і не до кінця провести стерилізацію. Вибирайте такий автоклав для консервування в тому випадку, якщо ви дуже обмежені в грошах.
Електричні автоклави
За якістю консервації не відрізняються від газового. Різниця в зручності використання. Електричний не треба піднімати на газову плиту, комплектуються терморегулятором, автоматично підтримує задану температуру, універсальність. Може працювати на плиті з будь-якою поверхнею, на відкритому вогні і від розетки. У ньому краще і швидше відбувається нагрів, за рахунок більш високого ККД.
Електричні автоклави з нержавіючої сталі додатково можуть мати близько підстави кран. Потрібен він для зливу води після того, як дістануть банки. Це сильно полегшить його вагу. Хоча можна по-старому злити через шланг.
Якщо ви хочете розмістити автоклав електричний на газовій плиті, то переконаєтеся, що ні полум'я вогню, ні тепла не буде стосуватися коробки управління. Гріти можна тільки на одній конфорці. Є конструкції, де шнур живлення від'єднується. Від'єднайте його також і ви.
Ми не можемо дати вам таку пораду, але можна зустріти спільне використання ТЕНа і газу для прискорення нагрівання води. Не бачимо в цьому нічого страшного, але переконайтеся, що шнур при цьому не постраждає. Існує великий ризик ураження електричним струмом або отримання короткого замикання при порушенні ізоляції.
Автоклави з електричним нагрівом комплектуються автоматикою. Це блок, на якому виставляється користувачем поріг спрацьовування реле при досягнення заданої температури і таймер. Його не можна залишати без нагляду протягом усього періоду стерилізації. У разі зміни напруги в розетці або його короткочасне зникнення призведе до скидання всіх режимів. Індикатор буде просто показувати поточну температуру, але ТЕН при цьому буде продовжувати нагріватися. У разі несправності захисного клапана скидання тиску може статися вибух.
Відмінність касетного автоклава з попередньою накачуванням
Касетні автоклави мають важливе відміну про яких іноді забувають сказати продавці. Навіть серед одного виробника банки можуть мати різну висоту з різницею в міліметр і більше. Як правило, в домашньому господарстві у вас виявиться збірна, кожна зі своїми габаритами. Може стати складно їх скомплектувати. Буває і так, що треба завантажити банки за раз різної ємності від пів-літровій до літра і більше.
Щоб компенсувати зазор, вам доведеться з силою затягнути гайку кріпить верхній диск. Якщо ви цього не зробите, то кришки позриває, а від перетяжки лопне найвища банку.
Самі ж касети краще вибирайте з тонкої сталі з ребрами жорсткості, вони більш гнучкі, а значить притискна сила краще. Головне, не перестаратися з затяжкою.
Ще одним недоліком касетної конструкції є її вагу, коли завантажені всі яруси банками. Навіть фізично сильному людині некомфортно буде їх підняти для завантаження в автоклав, не кажучи вже про жінок і людей у віці.
Попереднє накачування повітря дуже простий процес. Вам треба насосом підняти тиск до 1-1.5 атмосфер. Наприклад, колесо велосипеда качають до 4 атмосфер. Для цього на кришці передбачений спеціальний золотник під автомобільний насос або компресор. Надлишковий тиск компенсує тиск повітря, що знаходиться в банку. Також не дає їм спливти.
Переваги попереднього тиску в більш швидкий вихід на робочий режим і в них можна підняти температуру стерилізації до 120 і трохи більше градусів. Касетні обмежені відміткою в 112 градусів.
Як вибрати автоклав
Коли ви вже знаєте відмінності автоклавом з нержавіючої сталі і звичайної, між газовим нагріванням і електричним вам стане легше правильно вибрати автоклав під себе. На жаль, ми не зможемо назвати певного виробника або модель. У кожній країні свій асортимент продукції. Принцип вибору залишається незмінним.
Знайомлячись з різними пропозиціями виділіть в них для себе перелічені нижче пункти, які можуть стати обов'язковими. Це базовий набір, від якого слід відштовхуватися.
- Використання різнокаліберних банок – з практичної точки зору для автоклавування обов'язкова функція завантажувати будь-які ємкості, що знаходяться у вас в господарстві.
- Висота близько 50-60 см – чим більше автоклав, тим більше його вагу. Його треба постійно підіймати, переміщувати і т. д. Крім того, якщо ви будете використовувати його на газовій плиті, а зверху варто витяжка, то він може не поміститися.
- Зливний кран – не завжди є можливість його встановлення, але деякі автоклави, зроблені з нержавійки їм укомплектовані. Коли апарат стоїть на височині дуже допомагає для зливу води перед тим як опустити його вниз.
- З преднакачкой – забезпечує більш високу температуру стерилізації і завантаження різних ємностей за один раз.
- Електричний нагрів – це зручно, не потрібно «тягати» автоклав по всьому приміщенню, автоматичний режим.
- Наявність термометра – вам завжди потрібно звіряти показання манометра з показаннями термометра під час готування консервів або консервації. Робити це за таблицями вкрай незручно, крім цього ще це дає велику похибку.
- Наступним пунктом для вибору стане разова місткість. Спочатку її прийнято вважати в пів-літрових банках, потім проводиться перерахунок для літрових. Найбільш ходові автоклави на 16 і 24 банки. Цей вибір виходить лише від можливостей вашого гаманця і розміру домашнього господарства.
- Зверніть увагу на діаметр горловини. Ширина трилітрової банки близько 150-155мм, відповідно діаметр завантажувальної горловини повинен бути не менше 155 мм.
- Як вибрати сушарку для овочів і фруктів?Люди сушили овочі і фрукти ще до того, як навчилися консервувати. Але останнім часом це забули і лише після появи популярних приладів про сухофруктах знову активно заговорили. Звичайно, багато сушили на зиму продукти харчування завжди, використовуючи для цього сонці або духовку, але це не зовсім легкий метод заготівлі. Сушка фруктів і овочів на сонці, це тривалий процес, притому завжди залишаються сліди мух. У духовці здавалося б все чудово, швидко, але проблеми у вигляді рахунків за...
- Який інкубатор краще вибрати для яєць?Щоб точно знати, який інкубатор краще купити, потрібно звернути увагу на величезну кількість особливостей. Такий підхід забезпечить вас або ваш бізнес від можливих проблем і перебоїв у роботі. Спеціально для початківця птахівника, який не знає, на яку модель краще звернути увагу, ми проведемо невеликий екскурс і допоможемо визначитися з конкретним інкубатором для дому.