Як вибрати сушарку для овочів і фруктів?
Люди сушили овочі і фрукти ще до того, як навчилися консервувати. Але останнім часом це забули і лише після появи популярних приладів про сухофруктах знову активно заговорили. Звичайно, багато сушили на зиму продукти харчування завжди, використовуючи для цього сонці або духовку, але це не зовсім легкий метод заготівлі. Сушка фруктів і овочів на сонці, це тривалий процес, притому завжди залишаються сліди мух. У духовці здавалося б все чудово, швидко, але проблеми у вигляді рахунків за електрику, духоти в будинку і зовсім непрезентабельного зовнішнього вигляду присутні, що робить і цей спосіб не ідеальним.
А ідеал існує, це звичайна сушарка для овочів, що продається зараз в кожному інтернет-магазині, гіпермаркеті техніки і на будь-якому ринку. Вона проста, ефективна і користуватися нею суще задоволення. Правда все це призвело до головного мінуса, такий простий прилад легко зробити недовговічним, що і спричинило до появи маси сушарок від невідомих брендів з мінімальним терміном служби. Щоб не придбати підробку, уважно вивчіть, як вибрати сушарку для овочів та фруктів з нашого матеріалу.
1. Головний критерій вибору – об'єм сушарки.
Не повірите, але критеріїв за характеристиками в такому простому побутовому приладі, як сушарка для овочів, майже немає. І найважливіше, на що варто спиратися – це обсяг сушіння. Часто пишуть, наприклад, 10 або 20 л. Буває, що цього немає і доводиться вже орієнтуватися на параметри розмірів. Дивимося габарити, кількість лотків і прикидаем, вистачить для вашої родини таких параметрів чи варто вибрати щось побільше. Сушити доведеться довго, від 3 годин, іноді і за 10, тому важливо, щоб справа це не розтягувати. Овочі та фрукти зберігають вітаміни і мікроелементи тільки висушені свіжими, сушити кожні вихідні по літру не вийде, треба все і відразу. І візьміть до уваги, сушарка для овочів і фруктів на 10 л не висушить за день відро яблук. Їх треба розрізати, укладати в один шар, в результаті в 10-літрову сушарку поміститься від сили пів відра. І логічно виходить, що більш важливим критерієм є саме корисна площа сушарки, що також часто вказується на приладі. І чим вона більше, тим більше овочів і фруктів вдасться висушити за раз.
Хороша сушарка для овочів і фруктів завжди містка.
До речі, ми говоримо про сушарки для овочів і фруктів, але сушити можна набагато більше всього. Наприклад, гриби в такий сушарці чудово висушуються. Аналогічно можна підсушити хліб, і навіть лікувальні трави. Деякі моделі дозволяють сушити м'ясо і рибу, але про це ми розповімо пізніше.
Сушарка чудовий прилад для сім'ї, головне вибрати правильно. І тому в першу чергу уважно оцінюємо обсяг, а точніше – корисну площу, кількість секцій і навіть їх висоту, про що далі.
2. Про лотках, контейнерах сушарок.
Передбачаючи обсяг майбутньої сушарки для овочів, фруктів, грибів і трав, важливо правильно оцінити лотки приладу. Перше, це яка кількість секцій в ньому передбачено. Чим більше – тим більше можна укласти лише на них. Але важливо не упустити такі нюанси, як висоту контейнера. Звичайно, високі лотки не дають можливість нарізати шматочки товстіший, але збільшений просвіт однозначно покращує швидкість сушіння. Також, важливо, щоб секції були знімні. Це дозволить укладати стільки контейнерів, на скільки вистачить нарізати овочів. Мало – одна-дві, багато – всі шість, вісім або скільки йде в комплекті. Зручно, і також це збільшує швидкість, якщо сушимо лише трохи фруктів.
По матеріалу лотків, вибір йде або з металу, або з пластику. Якщо сушарка з металевими лотками, вона дорожча, якщо з пластиковими – дешеві можуть давати сторонній запах. Тому варто вибирати не завжди дешеві моделі і тоді метал або пластик, не буде різниці. Правда деякі скаржаться що металеві елементи нерівномірно прогріваються. До того ж, металевий контейнери не дають огляду, а пластикові лотки сушарок найчастіше зроблені з просветляющей пластмаси. У підсумку вибір очевидний, пластик набагато зручніше, там весь процес сушіння буде видно, він легкий і плюс трохи економить на вартості приладу.
А хто не любить мити посуд руками, нехай обов'язково дізнається, можна лотки майбутньої сушарки для овочів мити в посудомийній машині.
3. Потужність і температурні режими сушарок для овочів, фруктів, грибів і т. д.
Потужність буває від 200 Вт до 1 кВт. Найчастіше вибирають 350-600 Вт, але знову ж таки все залежить від обсягу і не варто на це особливо звертати увагу. Потужність завжди підбирають оптимально під інші характеристики і збільшити швидкість за рахунок її точно не вийде. Сушиться овочі і фрукти повинні при малих температурах, а великими – ми лише вб'ємо ще більше корисних речовин. І вибираючи сушарку з потужність 1 кВт з температурою під 80 градусів не думаємо, що вона ефективніше, вона просто розрахована для обробки м'яса і риби, де важлива температура більше, ніж 35 градусів.
Сушити електричною сушкою можна буквально все: овочі, фрукти, ягоди, гриби, лікарські трави, м'ясо, рибу і м. д.
Підсумок вибору потужності такий, дивимося для яких складових призначена сушарка і оцінюємо її місткість. Додатково, оцінюємо температурні можливості, чим більша можливість детально змінювати температуру процесу, тим правильніше вдасться висушити той чи інший овоч, фрукт, гриб, зелень і т. п. Адже сливи сушаться при одній температурі, абрикоси – при іншій. Це важливо, а потужність – це дрібниці.
4. ТЕН або інфрачервоний нагрівач.
Всі сушарки можна розділити на два типи: ті, що працюють на Тені та здійснюють сушіння овочів і фруктів за допомогою конвекції; і працюють на інфрачервоному нагрівачі. Другий спосіб використовується в більш дорогих, сучасних сушарках, але за рахунок його можна зберегти ще більше вітамінів і мікроелементів у продуктах. До того ж овочі та фрукти в таких сушках повністю зберігають свій свіжий вигляд. З Теном колір трохи втрачається, зате такі прилади дешевше і доступніше. Тут вибір залежить від бюджету. Але варто зауважити, що інфрачервоні сушарки не здатні висушувати дуже великі шматочки і тут вже точно доведеться розрізати. Ті ж горіхи або великі груші цілими під інфрачервоними нагрівачами висушити не вийде.
Ніколи не купуємо дешеву сушарку! Ціни тільки вище середніх.
Крім того, важливо мати вентилятор в сушарці. Не всі сушарки для фруктів його мають, але його відсутність лише негатив в експлуатації. При цьому бажано, щоб і нагрівач та вентилятор, що перебували у верхній частині приладу. Так конвекція буде більш правильною і сам прилад прослужить довше. Але знову таки, все залежить від якості і бренду, тому дорога сушарка відомого бренду з нагрівачем знизу може бути більш ефективною, ніж недорога з верхнім охолодженням і нагріванням.
5. Управління сушок.
По управлінню теж існує поділ: електронний або механічний. Перший спосіб більш сучасний, дає можливість регулювати температуру з більшою точністю, другий – перевірена часом механічне реле, яке надійно, але не так успішно дає регулювання. По суті, вибір тут теж зводиться до спрощення цього критерію. Хороша сушарка для фруктів з широким спектром регулювання температури завжди буде мати електронне управління, а недорога модель – завжди механічне.
6. Невеликі моменти, які вкрай важливі.
Залишилося розкрити малі нюанси, від яких дуже багато залежить і які бажано мати у функціоналі майбутньої сушарки. По-перше, це термостат, який дозволяє тримати температуру в певній позиції, але в разі електронного урядування він особливо і не потрібен, так як сама електроніка теж тримає контроль. По-друге, автовідключення, яке дозволить відключення приладу при перегріві, що також робить і функція «захист від перегріву». У третіх, таймер, що дозволяє вказувати на скільки часу включити сушарку, що теж важливо, адже сидіти і чекати закінчення 10 годин ніхто не буде, а забути про неї – дуже просто. Ці функції дуже важливі і наявність їх бажано, хоч це і збільшить вартість приладу. Ще, важливо згадати про такому параметрі, як рівень шуба сушарки. Вентилятор завжди дає зайві шуми, але це можна перевірити лише включивши прилад, послухавши його, або просто довіртеся менеджерам і відгуками інших покупців. Трошки шуміти будь сушка буде.
Висушені овочі і фрукти набагато корисніше консервованих, тому сушарка необхідна кожному.
Все, тепер ви знаєте, як вибрати сушарку для овочів і фруктів. Залишилося купити і навчитися правильно проводити сушіння. Запам'ятайте, починати сушити треба при високій температурі, а досушувати – при низькій. Ніколи не вкладайте в сушарку різні овочі і фрукти, запахи обов'язково змішаються. Перші рази обов'язково поглядали на процес і міняйте лотки місцями, інакше контейнери ближче до вентилятора высушатся швидше. І загалом, намагайтеся не пересушувати продукти, так ми збережемо більше поживних речовин.
Далі кілька слів про збереження своїх запасів. Пам'ятаємо, сушені продукти дуже легко зіпсувати. Зберігаємо їх тільки в сухому провітрюваному місці, в паперовим, тканинних мішках і сумках або скляній тарі. Постійно перевіряйте всі на вогкість і комах. І якщо все зробите правильно, взимку вас чекають тільки натуральні овочі та фрукти. А це і є головне завдання кожної сушарки – дозволити легко і швидко запастися натуральними продуктами з максимальною кількістю вітамінів і мікроелементів, щоб вся сім'я цілий рік отримувала їх в достатній кількості.
- Як вибрати автоклав для домашнього консервуванняАвтоклав – це виконана з металу герметична ємність, в якому під тиском вище атмосферного відбувається нагрів водою або водяною парою вміщеного всередину предмета. Збільшений тиск зміщує точку кипіння рідини вище 100 градусів за Цельсієм. Таким чином, відбувається стерилізація при діапазоні температур 112-138 градусів, при якій гинуть усі бактерії. У медичних і промислових автоклавах використовується перегрітий водяний пар, що нагнітається вакуумним насосом. При приготуванні кон
- Який інкубатор краще вибрати для яєць?Щоб точно знати, який інкубатор краще купити, потрібно звернути увагу на величезну кількість особливостей. Такий підхід забезпечить вас або ваш бізнес від можливих проблем і перебоїв у роботі. Спеціально для початківця птахівника, який не знає, на яку модель краще звернути увагу, ми проведемо невеликий екскурс і допоможемо визначитися з конкретним інкубатором для дому.